3 feluri în care poți să faci sos tzatziki, la fel cum îl pregătesc grecii
Sosul tzatziki a devenit celebru în toată lumea, dar cine a gustat din cel făcut de greci și-a dat seama cu siguranță că acesta nu se compară cu nimic altceva. Există însă câteva secrete pentru ca specialitatea grecească să vă iasă exact ca la carte. Ușor de făcut și sănătos, sosul tzatziki este perfect pentru mai multe tipuri de mâncăruri. Îl puteți consuma ca atare, cu legume, dar mai ales cu diferite feluri de carne.
Sosul tzatziki, o specialitate gustoasă și sănătoasă
Când spui Grecia te gândești automat și la celebrul sos tzatziki. Grecii folosesc această specialitate mai ales alături de alte preparate specifice lor, ca souvlaki sau gyros. Totuși, sosul tzatziki se poate servi și ca aperitiv, pe pâine sau pe lipie. Indiferent în ce țară este preparat acest sos, ingredientele de bază sunt aceleași: iaurtul de oaie sau de capră, castraveții, usturoiul, mărarul și piperul.
Secretul unui sos tzatziki perfect constă în iaurtul potrivit, iar acesta trebuie să fie gras. Fie că vă hotărâți să folosiți iaurt grecesc, fie că vreți să apelați la iaurtul clasic, aveți grijă ca acesta să aibă 10% grăsime. Acest aspect este foarte important pentru că un iaurt cu mai puțină grăsime are mai mult zer, iar sosul tzatziki nu trebuie să fie apos.
Un ingredient la fel de important este și castravetele, care știm deja că are foarte multă apă și vă poate strica sosul. De asemenea, după ce l-ați terminat de preparat, acesta trebuie neapărat să stea la frigider pentru cel puțin 3 ore, pentru a deveni și mai aromat.
Cele mai bune rețete pentru un sos tzatziki perfect
1. Ingrediente sos tzatziki:
- 450 g iaurt grecesc
- un castravete mai mare
- 3-4 căței de usturoi
- zeama de la o jumătate de lămâie
- o legătură de mărar
- sare
- piper
Mod de preparare:
Castravetele trebuie curățat și dat prin răzătoare. După aceea, puneți sare pe el, pentru ca acesta să-și lase cât mai multă apă. După aproximativ 10 minute, scurgeți apa și amestecați castravetele cu iaurtul și cu usturoiul, care trebuie zdrobit înainte. Mărarul se toacă mărunt, se adaugă peste sos și se pune zeamă de lămâie, sare și piper, după gust.
2. Ingrediente sos tzatziki:
- 500 ml iaurt gras
- 3 castraveți
- 4 căței de usturoi
- 3 linguri ulei de măsline
- o jumătate de linguriță de zeamă de lămâie
- mărar
- sare
Mod de preparare:
Iaurtul se pune într-un săculeț din tifon, pentru ca tot zerul să se scurgă. Castraveții se curăță de coajă, se toacă mărunt, după care se pune sare peste ei și se lasă la scurs. Usturoiul trebuie tocat cât mai mărunt, după care adăugați sare și îl pisați până obțineți o pastă cremoasă. Amestecați iaurtul și uleiul de măsline, dar faceți acest lucru treptat, exact cum procedați când preparați maioneza. După aceea, adăugați castraveții și puneți zeama de lămâie și mărarul. Sosul trebuie lăsat la rece.
3. Ingrediente sos tzatziki:
- un pahar de iaurt grecesc
- un castravete
- două linguri ulei de măsline
- o lingură zeamă de lămâie
- mentă (aceasta poate să fie proaspătă sau uscată)
- mărar
- usturoi
Mod de preparare:
La fel ca la celelalte rețete, castravetele se curăță de coajă, se dă prin răzătoare și se lasă la scurs cu sare. După aceea se amestecă iaurtul, castravetele, menta și mărarul. Usturoiul se zdrobește cât mai fin și se adaugă peste sos. Puneți zeama de lămâie și uleiul de măsline și amestecați cât mai bine.